Archive

1
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandCarla Veen: Om het huiselijk muziekgebeuren van een wat lager klinkend instrument te voorzien, stapte Carla op 9-jarige leeftijd met een cello onder cle armpjes het familiekwintet binnen. Een belangrijk deel van haar jonge jaren bracht ze door op de muziekschool te Wageningen. Op het lyceum raakte ze betrokken bij diverse kleinere muziektheater produkties, waar ze zich zowel met zang, clans als musiceren bezig hield. Haar eerste orkest-ervaringen deed ze op bij het studentenorkest van Wageningen. Na cle middelbare school vertoefde zij een jaar op cle toneelacademie in Maastricht en een jaar op de opleiding Muziek en Beweging in Rotterdam. Daarna koos zij definitief voor het conservatorium van Rotterdam, waar ze in 1993 na vele lessen van Herre-Jan Stegenga en Ad van Dongen afstudeerde. Haar voorkeur voor kamermuziek bracht haar vervolgens bij het Nederlands Kamerorkest en het strijkorkest Currende en enkele ad hoc kamermuziekensembles. Tussen de bedrijven door volgde ze lessen bij William Pleeth in Londen, waar ze eens incle maand per boot naartoe ging. In cle tweede helft van 1994 sloot ze zich bij Flairck aan. Ze bespeelt een cello die in 1985 gebouwd werd door Daniel Royé.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandBen van den Berg: De familietraditie getrouw nam Ben op zevenjarige leeftijd de accordeon ter hand. Hij werd door zijn vader ingewijd in de beginselen van het schippersklavier, maar een jaar later was hij dit stadium ontgroeid en toog hij naar de muziekschool in Geleen. Onderweg zette hij tevens zijn eerste schreden op het pad van de compositie. Vele werkjes voor combinaties van instrumenten die bespeeld werden in de familie - fluit, viool, gitaar en accordeon - waren in zijn ouderlijk huis onophoudelijk te horen. Op zijn zeventiende werd hij koordirigent en ging hij naast de huiskamermuziek ook schrijven voor vocale ensembles. In 1985 vertrok hij naar het conservatorium in Maastricht, waar hij klassiek accordeon studeerde bij Naud Reynders en tegelijkertijd een meer dan tijdelijke interesse ontwikkelde voor de piano. In 1986 besloot hij zijn conservatoriumstudie te combineren met een studie Nederlands Recht en in 1990 werd hij zowel meester in het accordeonspel als in de rechten. Vervolgens vertrok hij voor een jaar naar Australië waar hij de muzikant in zich liet opdraaien voor de kosten. Bovendien verbleef hij tezamen met zijn fluit spelende zuster enige tijd in Athene, Boekarest en Istanbul.Voordat hij zich in 1993 bij Flairck aansloot, werkte hij als accordeonist met het Accordeon Orkest Geleen, als dirigent/zanger met diverse gospelbands en koren en als pianist met diverse solisten. Samen met Erik Visser ontwikkelde hij de afgelopen jaren composities voor Flairck en andere projecten.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandMichel Grens: Op vijftienjarige leeftijd besloot hij 'de wereld die muziek heet'te gaan veroveren. Als wapen had hij het liefst een saxofoon gehad, maar helaas kon de harmonie uit Hengelo hem slechts een trombone ter beschikking stellen. Een plaatselijke doedelzakband haalde hem over om te gaan trommelen, en zijn oma gaf hem uit puur enthousiasme een drumstel. Sinds die tijd vertoefde hij enige jaren op Hengelo's muziekschool. Vervolgens sloeg hij zich door de vooropleiding en het eerste jaar van het conservatorium in Enschede heen en maakte hij de sprong naar het Rotterdams conservatorium. Daar studeerde hij bij o.a. Willem Heesen, Ruud Wiener, Fred Krens en uiteindelijk bij Robert van Sice. Tijdens zijn studie schreef hij een aantal slagwerk-ensemble composities en ontwikkelde een eigen slagwerkmethode. Zijn opleiding als klassiek slagwerker bracht hem tot ver in de achterste gelederen van o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Vanwege zijn interesse voor lichte muziek kwarn hij terecht bij o.a. de musical 'Cabaret' en maakte hij filmmuziek. Bovendien was hij voordat hij bij Flairck kwarn als docent verbonden aan het conservatorium in Rotterdam (afdeling schoolmuziek) en verzorgde hij workshops ritmische scholing aan de Rotterdamse muziekschool. Het oerwoud van gestemde en ongestemde slagwerkinstrumenten wat zich eerst in zijn huis in Rotterdam-West bevond is voor de komende Flairck-tournee verplaatst naar de podia van de Nederlandse schouwburgen.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandHet was de pianostemmer die Thomas Dirks in contact bracht met de muziek en hem z'n eerste lessen gaf. Twee jaar later toen hij acht jaar was, nam hij tevens de klarinet ter hand en weer vijf jaar later de alt-saxofoon. Door een toevallige aanbieding schafte hij, op zijn veertiencle, een bas-gitaar aan. Geinspireerd door Mark King en Stanley Clarke werd de muziek hem ernst. Hij begon met contrabaslessen aan de vooropleiding van het Twents conservatorium en twee jaar later werd hij aangenomen voor de vakopleiding. Ondermeer door een masterclass van de bassist Gary Karr besloot hij zijn opleiding definitief voort te zetten in de klassieke richting en ging hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij studeerde bij Knut Guettler en Quirijn van Regteren Altena. In 1988 nam hij de sax weer op. Al snel stond hij niet alleen meer achter cle bas in het klassieke orkest, maar ook in de blazerssectie van de Leidse funk- en soulband Capital Swing. Naast deze band speelde Thomas ook bij het jazzkwartet Jurai Stanik en bij diverse studentenorkesten, harmonie- en symfonieorkesten, een bigband, een jazzoctet en bij een dixielandband. Na zijn afstuderen aan het conservatorium was hij werkzaam bij onder andere het Randstedelijk Begeleidingsorkest, het Delta Ensemble, het Nederlands Balletorkest en het Metropole Orkest en bij de muziek/theatergroep Baboing. Kortom Thomas beweegt zich over een breed muzikaal vlak.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandAntoinette Lohmann begon op achtjarige leeftijd met vioollessen. In 1987 werd ze toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar zij viool studeerde bij Jean Louis Stuurop en alt-viool bij Esther van Stralen. Ze studeerde twee jaar barokviool bij Lucy van Dael, deed cursussen bij Jaap Schröder en besloot zich toe te leggen op de zogenaamde uitvoeringspraktijk. Tijdens haar klassieke opleiding was ze actief in andere muzikale stijlen. Zes jaar lang speelde zij in een dames-salonorkest en sinds 1993 is ze lid van het tango-orkest 'Bailongo', dat zich met zowel oude als moderne Argentijnse tango's bezighoudt. Sinds 1992 maakt zij deel uit van het 'Helios-Ensemble', dat zich de laatste jaren voornamelijk op 20ste eeuws (Nederlands) repertoire heeft gericht. In de barokwereld werkte ze onder andere met Lucy van Dael, Wouter Möller, en Barbara Schlick. Antoinette maakte CD-opnamen met onder meer Lucy van Dael, Gustaf Leonhardt, Bailongo, het Helios-Ensemble en Flairck.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandCora den Haring wist vanaf haar derde levensjaar welk instrument ze wilde gaan bespelen: de harp. Toen zij op haar tiende in levende lijve geconfronteerd werd met dit instrument was haar eerste reactie: "Oooh nee; dat nooit!". Vervolgens ontdekte zij een instrument waar ze niet geheel achter verdween en ze volgde haar eerste lessen op een 3/4 cello. Na enige jaren deed ze met een nieuw verworven hele cello toelatingsexamen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hier studeerde ze vier jaar bij Jean Decroos en vervolgde haar opleiding aan het Rotterdams Conservatorium bij Marien van Staalen. Haar, vanuit haar jeugd meegedragen hang naar grote instrumenten, deed haar besluiten om ook contrabas te gaan spelen.Tot op heden speelde ze, voornamelijk cello, in verschillende orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Concerto Rotterdam, het Metropole Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Ze ging op tournee naar Italië, Spanje, Duitsland en Engeland. Sinds 1987 speelt ze op een oud-Boheemse "Gustav Lutschg" cello. Het instrument werd ruim honderd jaar geleden in Trier gebouwd. Ze heeft na de Flairck-produktie "Kamers" samengewerkt met de Stichting Xynix die opera's voor kinderen uitvoert, waarbij musici zowel spelen als acteren. In december 1995 deed ze eindexamen UM bij Marien van Staalen. Ze was soliste bij diverse orkesten en heeft deel uitgemaakt van het jazzsextet "Jasper Ie Clerqc" (een strijkkwartet met ritmesectie).Tevens heeft ze nog lessen gevolgd bij Ernst Reyseger. Na deze periode van 4 jaar keerde ze voor de jubileum-produktie weer terug bij Flairck.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandMarieke van der Heyden besloot na drie jaar Nederlands gestudeerd te hebben in Amsterdam, om naar het conservatorium te gaan om cello te studeren. Haar opleiding kreeg zij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Elias Arizcuren en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Monique Bartels. Zij studeerde af in 1997. Sindsdien speelt zij voornamelijk in kleine ensembles en muziektheaterproducties. Zij werkte met o.a Frank Groothof, Beppe Costa en Rob van Reijn en speelt cello in de productie 'de Vagina Monologen'. In 1999 richtte zij 'Saw the Celli' op, een celloduo dat ook de zingende zaag bespeelt. Met 'Saw the Celli' maakt zij muziekvoorstellingen voor kinderen en speelt deze in theaters en scholen. Marieke volgt momenteel zanglessen bij Floor van Zutphen en naast cello, legt zij zich toe op het bespelen van theremin, glasharmonica en zingende zaag.
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandAnne van den Heuvel studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Monique Bartels en behaalde haar diploma "docerend musicus" bij de Israëlische cellist Ran Varon aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij vervolgde haar studie aan de Messiaen Academie in Zwolle, waar zij het diploma "uitvoerend musicus" behaalde. Zij volgde masterclasses bij Godfried Hoogeveen, "het Daniël Kwartet" en bij Uzi Wiesel, bij wie ze in 1997 en 1998 aan de Rubin Academy in Tel Aviv studeerde. Daarnaast volgde zij lessen bij Dmitri Ferschtman, Zvi Maskovsky, Hillel Zori en Floris Mijders. Momenteel speelt Anne in verschillende ensembles voor hedendaagse muziek, waaronder het "Insomnio Ensemble" en het "Bart Lelivelt Ensemble". Anne van den Heuvel begeleidt sinds 1998 het "Nederlands Euritmie Ensemble" in Den Haag en maakt vast deel uit van het kamerorkest "Musica Ducis Brabantiae".
1900-01-01NetherlandsOnbekend NederlandAlex Siegers is zanger/ percussionist die zijn ritmische zangstijl veelal baseert op dynamische improvisaties, verlopend van fluisterzachte frases tot hartverscheurende kreten. Zijn grotendeels eigen Nederlands- en Engelstalige repertoire beweegt zich tussen funk, soul en pop. Tijdens zijn inmiddels 20 jarige carriere werkte hij samen met o.a. de Golden Earring, Kaz Lux, Gys Hendriks, Denise Jannah, Michiel Borstlap, Hans Dulfer, Mendoza Dance Party, Tjitze Vogel en samen met Henny Vrienten werkte hij aan een documentaire over de Nederlandse popmuziek. Hij speelde van 1980 tot en met 1985 bij de groep Duplex Johnson. Zijn belangrijkste leerschool was zijn eigen formatie Nancy Works on Payday (1986-1999), waarmee hij 3 goed ontvangen cd?s af leverde. In deze periode verzorgde hij veel radio en tv optredens (o.a. bij Spits, Westbroek en Reiziger), werkte hij samen met de vermaarde Allen Toussaint uit New Orleans en toerde o.a. door Indonesië. Sinds 2000 maakt Siegers deel uit van het trio Homesick and the Louisianamen, waarvan recentelijk de in Frankrijk opgenomen live cd "Bahia" verscheen.
1952-11-18IndonesiaDjakartaErik Visser nam in 1962, op tienjarige leeftijd, de gitaar ter hand. Na een korte periode van groepsles in het dorpscafé van zijn ouderlijke woonplaats Ulvenhout (Noord-Brabant) kreeg hij jarenlang les van de klassieke gitarist Benny Lüdemann, totdat hij als jonge hippie verstrengeld raakte in de twaalf-snarige gitaar en allerhande vreemdsoortige snaarinstrumenten die hij al liftend door Europa en het Verre Oosten verzamelde. Hij studeerde bouwkunde in Delft, waar zijn muzikale bezigheden (o.a. de groep Golliwog) gecombineerd werden met de studie. Vervolgens vertrok hij naar Ierland, waar hij tevergeefs trachtte de sitar te introduceren in de Keltische muziek. Na enige jaren als muzikant te hebben rondgetrokken (met o.a. de Amerikaanse zangeres Colleen Kelly, de Ierse groep Hybrid en het Appeltheater) richtte hij in 1978 Flairck op. Het merendeel van de composities voor de groep is van zijn hand. Erik is de bedenker en vormgever van de Flairck-theaterconcerten en leidt de groep van de repetities naar de premiére, een periode waarin hij ook de inbreng van zijn medemusici probeert te stimuleren. De laatste jaren componeert hij ook voor andere artiesten, zowel in Nederland als in Ierland. Naast de CD's van Flairck produceerde hij het werk van bijvoorbeeld Mary Coughlan, Gavin Friday en de groep Basily. Samen met filmmaker Thies Poeth werkte hij aan een aantal animatiefilms en in 1998 schreef hij, samen met accordeonist Ben van den Berg, de muziek voor "de Tijd Affaire", een groot muziektheater spektakel. In hetzelfde jaar vatte hij het plan op om onder de vleugels van Flairck een orkest van musici uit verschillende culturen bij elkaar te brengen. "Symfonie van de Oude Wereld" is hiermee een nieuwe stap in de ontwikkeling van de groep Flairck.
1953-04-14NetherlandsNoordwijkerhoutPeter Weekers werd geboren op 14-04-1953 te Noordwijkerhout en nam, na eerst als zanger een bijdrage te hebben geleverd aan de popmuziek van de zestiger jaren, pas op zeventienjarige leeftijd de dwarsfluit ter hand. Hij specialiseerde zich naast zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ook op het gebied van de improvisatie. Hij bekwaamde zichzelf daarna op de panfluit. Het zigeunerbloed in de aderen is wellicht de reden voor zijn interesse in dit instrument. Hij werkte als muzikant met onder andere het Werktheater, toneelgroep de Appel en Herman van Veen. Samen met Erik Visser richtte hij in 1977 Flairck op, maar onderbrak zijn werk met die groep voor enkele jaren en maakte in die tijd twee solo LP's: 'Fata Morgana' en 'Mamadeus'. In samenwerking met de Engelsman Mike Batt maakte hij twee panfluit CD's: 'Behind the Bamboo Fence' en 'Rhapsodies'. In 1986 keert Peter Weekers terug bij Flairck waar hij wederom als componist bij die groep betrokken is. In 1995 vond Peter Weekers dat de tijd rijp was voor iets geheel nieuws, en sindsdien is zijn leven niet meer hetzelfde. Samen met Annet Visser (de zus van Erik Visser) richtte hij Zenga op. In Zenga is hij verantwoordelijk voor compositie, decor, tekst, produktie en management. Tijdens een vriendschappelijke stoeipartij, ontdekt Peter Weekers bij toeval dat hij over een prachtige 'Falset-stem' beschikt. Deze prachtige 'Falset-stem' van onverwachte kwaliteit laat hij als primeur horen in Zenga's tweede produktie De Sfinx en is ook te horen in Zenga's derde produktie Atlantis. Ook als verteller van een verhaal drukt Peter Weekers zijn stempel op de show. Op een boeiende wijze zet Peter Weekers in Atlantis het verhaal van Plato uiteen. Peter Weekers bespeelt: Powell dwarsfluit Armstrong altfluit Yamaha piccolo Panfluit (gebouwd door A.T. de Boer) Bas-panfluit (gebouwd door A.T. de Boer) Samponga (zuidamerikaanse panfluit) Uillean pipes (gebouwd door Eugene Lambe) Bamboefluit Steelwhistle en tinwhistle Doedelzak Slagwerk Shakuhachi Zang
1953-10-23NetherlandsOnbekend NederlandDirk Van Gorp studeerde af aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel in de disciplines contrabas, orkestklas, harmonie en kamermuziek. Sinds de jaren zeventig componeert hij werkjes voor kleinere bezettingen die werden uitgezonden door VRT, RTBF, NOS en BBC. Met de groep Flairck toerde hij door West- en Oost- Europa, Amerika en het verre Oosten. Als de helft van het duo 'Kontrabone', zijn muzikale geesteskind, concerteerde hij reeds meer dan 500 keer.
1954-02-10NetherlandsAmsterdamTed de Jong; geboren 10 februari 1954, werd aan het eind van de zestiger jaren op relatief jonge leeftijd aangetrokken tot de kunst van het tablaspel en leerde incidenteel van verschillende leraren uit India. In 1978 had hij het voorrecht onderricht te krijgen over een periode van 11 jaar van de beroemde tablaspeler Ustad Lateef Achmed Khan. In de periode 1980 tot en met 1985 speelde Ted de Jong als algemeen percussionist in de groep Flairck waarmee hij ervaring op deed in de westerse muziek, naast zijn klassieke Indiase studie. In 1987 werd Ted de Jong aangesteld als hoofdvakdocent tabla aan het Rotterdams conservatorium. Sinds die periode geeft hij ook les aan de Muziekschool Amsterdam. Vanaf 1991 werkt Ted de Jong samen met tablameester Ustad Faiyaz Khan uit New Delhi, die zijn bron van inspiratie en verdere ontwikkeling is. Ted de Jong kan gezien worden als een van de meest vooraanstaande westerse tablaspelers op dit moment. Naast het uitvoeren van het tablaspel zet hij zich in voor de promotie van deze kunstvorm buiten India. Over de vele jaren heeft hij vele beroemde artiesten uit India begeleid zoals Hariprasad Chaurasia, Ram Narayan, Rais Khan, Budhaditya Mukherjee, Sruti Sadoliker en vele anderen.
1954-02-17IndonesiaTandjung PandanHans Visser: geboren op 17 februari 1954 in Tandjung-Pandan. Doet op 10-jarige leeftijd, als supporting-act bij oudere broer Erik, zijn 1ste optreden. Na een zwerftocht langs verschillende scholen weet de romantiek van de zeevaart hem enige tijd te boeien, maar uiteindelijk beland hij op het conservatorium wat met enkele onderbrekingen afgerond wordt. Tijdens deze klassieke gitaarstudie neemt hij de akoestische basgitaar ter hand. Een instrument afgeleid van de Mexikaanse gitaren. Hiervoor ontwikkeld hij een techniek waarin o.a. Spaanse gitaartechniek en jazz-rock stijlen samen blijken te gaan. Door het steeds verder zoeken naar nieuwe technische en muzikale mogelijkheden ontwikkelt hij de pedaalbas, een instrument waarop de snaren tijdens het spelen verstemd kunnen worden. De laatste jaren werkt Hans ook aan eigen composities. Zijn eerste op de plaat vereeuwigde werk kreeg als titel: Es Vijf. '....,
1954-06-25NetherlandsDen HaagRobert Vink: cymbaal, drums, percussie. Geboren op 25 juni 1954 te Den Haag. Studeerde slagwerk aan het Utrechts Conservatorium en werkte vervolgens als drummer met o.a. Scope en Joachim Kühn. Robert schakelde in 1978 over op cymbaal (Cembalo) en bestudeerde de Roemeense volksmuziek. Hij werkte met Roemeense orkesten, waaronder het orkest van Gregor Serban. In 1984 en 1985 werkte hij samen met Peter Weekers aan het 'Mamadeus'-pro-jekt en sloot zich bij Flairck aan in 1985.
1954-11-27NetherlandsDelftSylvia Houtzager: violen, harp. Geboren 27 november 1954 te Delft. Met een vader als hoboist raakte zij reeds jong vertrouwd met muziek. Dankzij haar familienaam moest zij al op haar zesde beginnen met strijklessen, en werd regelmatig door haar vader meegesleurd naar concerten. Na tot het besef te zijn gekomen dat een balletcarriere niet voor haar weggelegd was, maakte zij haar "grande jeté" naar het conservatorium. Naast de viool koos zij als tweede instrument de harp. Voor Flairck in 1978 aansluiting met haar vond, werkte Sylvia in verschillende orkesten en gaf vioollessen.
1955-01-01NetherlandsOnbekend NederlandRoelof Rosendal: Reeds op twaalfjarige leeftijd legde Roelof (1955) een uitgesproken interesse voor traditionele muziek aan de dag. In eerste instantie waren het de melodieën van de gajda (de Bulgaarse doedelzak) en de complexe ritmiek van de muziek uit Macedonië die zijn aandacht trokken. Op autodidactische wijze, door het zelf bouwen van instrumenten en het eindeloos luisteren naar opnamen, maakte hij zich deze muziek eigen. Later trad hij op met Turkse en Joodse muzikanten, speelde in verschillende muziekgroepen en studeerde muziek uit de Balkan en Turkije bij de etnomusicoloog W. Swets. Hij speelde tien jaar lang in diens ensemble Calgija, waar hij ook de ud (de Turkse luit) leerde bespelen. Terwijl zijn kennis van de Oost-Europese muziek gestadig groeide, richtte hij zijn interesse tevens op de Keltische traditionele muziek. In 1987, hetzelfde jaar waarin hij als multi-instrumentalist in dienst trad bij het Internationaal Danstheater (een samenwerking die zes jaar zou duren), nam hij één van de meest complexe traditionele instrumenten ter hand; de uilleann-pipes. (Onder één elleboog wordt een blaasbalg geklemd, onder de andere een zak, de handen bedienen de speelpijp, de knie wordt gebruikt voor het wel of niet afsluiten van de onderkant van de speelpijp en de pols voor het bespelen van een aantal kleppen; de Ierse doedelzak heeft wel wat weg van een ingewikkeld soort fitness apparaat). Roelof is inmiddels een alom gewaardeerde bespeler van dit met uitsterven bedreigde instrument en kan als geen ander verbindingen leggen tussen Oost- en West Europese traditionele en moderne muziek.
1956-10-15NetherlandsOnbekend NederlandJudy Schomper geboren 15-10-1956 Hier dan mijn verhaal over het begin van Flairck! Het was ongeveer halverwege de jaren zeventig dat Erik Visser mij benaderde om de vioolpartij te spelen van "Variaties op een dame". Ik zat toen in het Ricciotti ensemble, een soort idealistisch straatorkest dat muziek maakt voor de gewone mensen op straat van klassiek tot pop en moderne muziek. Een bakermat voor jonge componisten die hun composities wilden uit proberen. Waaronder o.a. Wim Witteman, Chiel Meyering, Ernst Jansz (Doe Maar), Erik Visser enz.. Ik zong daar en speelde altviool aangezien er genoeg violen waren. Later speelde ik eerste viool in de Ricciotti Rebels. Het Ricciotti ensemble bestaat nog steeds. Erik Visser vroeg toen of ik mee wilde doen met het oprichten van een groepje. Eerst wilde ik niet omdat ik mijn solodiploma wilde halen en bij Herman Krebbers wilde gaan studeren. maar na het horen van een bandje van Erik Visser en Peter Weekers ging ik overstag. Hans Visser kwam erbij op de basgitaar, en soms ook een slagwerker Fred Krens. We speelden toen versterkt, wat toen verre van ideaal was. Op een gegeven moment kwam Fred niet meer en hielden we op met versterkt spelen. We gingen dichter bij elkaar staan en voelden dat het goed was. Vele repetities volgden in Den Haag, Utrecht, Amsterdam en het zuiden van het land. Met hulp van o.a Wim Witteman (arrangeur van Flairck) werden we muzikaal zekerder. Mijn vader Pans Schomper nam het management voor zijn rekening. Vergaderingen volgden op zijn kantoor in Amsterdam. De naam "Flairck" ontstond doordat mijn toenmalige vriend Frank Kramer kwam met "flair" en mijn vader met "vlerk" (vleugel), samengevoegd werd dat "Flairck". De lp "Variaties op een dame" werd gemaakt. Doordat Frank Kramer bij de Avro televisie werkte kregen we al snel veel aandacht en de eerste tv optredens volgden. "Jonge mensen op het concertpodium" was het eerste tv optreden en we kregen een staande ovatie! Het tweede tv programma was het toenmalige zeer populaire programma " de Vuist van Willem Duys" waar ik optrad op blote voeten! De plaat "Variaties op een dame" liep als een trein! Er waren zeer veel optredens maar aangezien ik toen over twee maanden mijn eindexamen "solospel" wilde halen kon ik niet alle optredens meer doen. Toen heeft Sylvia Houtzager mij vervangen. Ik ben zeer goed geslaagd voor mijn eindexamen en kreeg een prijs om door te studeren. Nu na 25 jaar heb ik weer contact met Hans Visser en zijn vrouw Irena Filippova die fantastisch accordeon speelt en treden we af en toe op met zigeunermuziek en tango's van Piazzola maar ook de zomer van de vierjaargetijden van Vivaldi en franse musettes enz.. Verder heb ik een gezin met twee kinderen en woon al 20 jaar samen met mijn partner Hans Hollestelle (gitarist). Natuurlijk droom ik nog steeds over een reunie met de eerste Flaircken!
1957-01-12NetherlandsAmersfoortCornee van der Kleij: bas- en dwarsfluit, piccolo, saxofoon, accordeon, zang. Geboren 12 januari 1957 te Amersfoort. Begon op 6-jarige leeftijd met ballet en blokfluitlessen. Verwisselde zes jaar later blokfluit voor dwarsfluit en belandde op haar 17e op het Utrechts Conservatorium wat zij onlangs voltooide. Zij had o.a. les van Abbie de Quant. Naast haar conservatoriumopleiding speelde ze o.a. in een jazz-trio, het Ricciotti-ensemble (1978) en voorzag zij in haar levensonderhoud door als straatmuzikant op te treden. Voor ze zich in 1983 bij Flairck aansloot gaf ze doorlopend les op twee muziekscholen, en had desondanks toch het idee dat dat |n rustiger leven was dan bij Flairck.
1957-12-19NetherlandsDen HaagHerman Pouderoyen begon op 12 jarige leeftijd met gitaarlessen aan de Zeister muziekschool en is sinds jeugdige leeftijd professioneel werkzaam als zanger/gitarist bij diverse popgroepen Tino & the Rosino?s (1987-1991), Ranchhouse Favourites (1991-1995), Milk (1996-1999). Tijdens het seizoen 2000-2001 speelde hij de rol van de Russische volksheld Vladimir Visotsky in de theaterproduktie 'With Love from Russia' van Hans Visser & Friends. Sinds september 2001 is hij onderweg met zijn eigen liederenprogramma 'De Liefde en de Kroeg'.
1958-12-25USAStevens PointLorre Lynn Trytten heeft Scandinavische ouders maar werd geboren in de Verenigde Staten, waar ze op achtjarige leeftijd begon met vioollessen. In eerste instantie bestudeercle ze, geheel geisoleerd van de populaire muziek, vlijtig Vivaldi en Mozart en later barok-uitvoeringspraktijk in Oberlin, Ohio. Ze behaalcle cum laude haar Bachelors Degree in Music Performance aan de Universiteit van Wisconsin en bovendien kwam ze tegelijkertijd ook in aanraking met de bluegrass (een typisch Amerikaanse mengeling van Europese Volksmuziek en blues) en de verleidingen van het improviseren. Vervolgens toog ze naar Nederland waar ze als gaststudente barokviool studeerde bij Jaap Schröder aan het Amsterdams Conservatorium. Aan het Utrechts Conservatorium volgde ze vioollessen bij Viktor Libermann en studeerde ze compositie bij Henk Alkerna. Verder speelde ze bij het Willem Breuker ensemble en het Nederlands Ballet Orkest. In de zorner van 1991 ging ze voor het eerst met Flairck op toernee.
1959-06-25IndonesiaSoloLuluk Purwanto werd geboren in Solo, Indonesië en begon op 9-jarige leeftijd met het klassieke vioolspel als leerlinge van Karnaji Kristanto en Nicolay Varfolomeyef. Ook de muziek van de Amerikaanse rock-violist Jerry Goodman en de gitarist Ralph Towner zijn in deze periode op haar van invloed geweest. In 1974 ontving zij een studiebeurs van het Sidney Conservatorium of Music, studeerde vervolgens in Australië bij Harry Curby en tourde met het "Australian Youth Orchestra" door Amerika. In 1980 begon ze een 3-jarige studie aan het "Institute of Art" in Yogyakarta, Indonesië en in dezelfde periode werd ze geselecteerd voor deelname aan het "Asia Youth Music Camp" in o.a. Hong Kong en de Filippijnen. In 1981 ontmoette ze Flairck tijdens hun eerste Indonesische tournee en zowel toen als bij latere concertreizen naar het Verre Oosten, kwam het tot een muzikaal contact tussen haar en de groep. Vanaf begin jaren tachtig ontwikkelde ze een sterk gevoel voor de moderne jazz en ging ze zich toeleggen op improvisatie. In 1982 trad ze op tijdens het "Singapore Jazz Festival" en in 1985 op het "Morth Sea Jazz Festival" (met de groep "Bhaskara Indonesia"). In 1986 volgden optredens op de "JazzYatra" in Bombay en New Delhi, India en wederom op het "North Sea Jazz Festival". In 1989 stond zij samen met het "Helsdingen Trio" en het Metropole Orkest in het Concertgebouw te Amsterdam. Ze maakte een aantal l.p.'s/c.d.'s, waaronder "Impressions of Indonesia" (1985), "Spirit of Spring" (1986), "The Walz" (1989), alsmede een TV-special "Live Luluk Purwanto & The Helsdingen Trio" (1988) die door de Deense televisie werd uitgezonden. In 1990 tourde zij in Denemarken en Zweden, voordat zij zich bij deze "Reünie" met Flairck aansloot.
1959-08-18NetherlandsBredaAnnet Visser werd geboren op 18-08-1959 te Breda en manifesteerde zich al jong als een muzikaal talentje: als baby bleek zij al in staat 'Mylord' van Edith Piaf mee te hummen. Zij leerde op vierjarige leeftijd ukelele bespelen volgens een systeem waarbij de muziek in tekeningetjes genoteerd werd. Een licht afwijking in haar muziekschrift herinnert nog aan deze periode. Vervolgens nam Annet Visser de blokfluit ter hand en toen ze tien was trok ze met haar broers Erik en Hans het land door. Zij verraste het publiek het meest met haar imitaties van hanen en paarden en tot op de dag van vandaag maakt zij gebruik van de speciale band die zij heeft met dieren van allerlei pluimages. Nadien werd ook de dwarsfluit deel van haar instrumentarium en maakte zij deel uit van de groep Golliwogg. Annet Visser ontwikkelde zich als fluitiste verder bij onder andere het Appeltheater en het Werktheater. Vanaf 1980 tot en met 1983 speelde zij bij Flairck (opgericht door Peter Weekers en haar broer Erik Visser), waar zij zich bekwaamde op panfluit, bamboefluit, basfluit en accordeon. Later was zij mede-oprichtster van de meidengroep 'The Dame'. Zij nam percussielessen en legde een verzameling buitenissige slagwerkjes aan. Zij bekwaamde zich in het seizoen 1989-1990 tijdens toernees met Marco Bakker en Laurens van Rooyen in het bespelen van de melodica. In 1990 verscheen de CD 'Visser & Visser', een samenwerkingsproject met haar broer Hans. In het seizoen 1990-1991 nam zij deel aan 'de Reünie'-tournee van Flairck en werd besloten dat ze weer deel zou uitmaken van dit gezelschap. Ze werkte tot 1995 mee aan de produkties 'De Optocht' en 'Kamers' van Flairck en met name in die laatste produktie was ze regelmatig met deze groep te zien op de Nederlandse Televisie. In het voorlaatste theaterprogramma 'De Optocht' (1991-1993) werden een tweetal composities van haar hand opgenomen die ook op de gelijknamige CD werden vastgelegd. Ook voor de theater-produktie 'Kamers' schreef zij voor Flairck enkele stukken. Samen met Peter Weekers richtte Annet Visser in 1995 de groep Zenga op. Sindsdien is ze met onuitputtelijke energie en niet altijd aflatend fanatisme in de weer met choreografie, tekst, compositie, decor, kostuumontwerp, productie en management. In Zenga's tweede productie De Sfinx voegt ze in navolging op een van de oudste Egyptische muziekinstrumenten, de harp toe aan haar instrumentarium. Ook tijdens de derde Zenga-produktie is Annet Visser verantwoordelijk voor alles wat ook bij de tweede produktie naar voren kwam. De produktie De Ervaring vond zijn oorsprong tijdens een reis naar India. Annet Visser schreef samen met Dorine Wiersma daarvoor een aantal teksten, en was ook verantwoordelijk voor een aantal ideeen van de choreografie. Annet Visser bespeelt: Marumatsu dwarsfluit Armstrong basfluit Altfluit (gebouwd door De Kuiper) Evette piccolo Cornamuze Melodica Blokfluit Höhner accordeon Conbops conga's Tinwhistle (Ierse fluit) Samponga (Zuidamerikaanse panfluit) Kromhoorn Klein Slagwerk Ierse Harp Zang
1961-01-01NetherlandsOnbekend NederlandEric Vaarzon Morel (1961) ontmoette de beroemde flamenco-gitarist Paco Pena gedurende de "Rencontres de la Guitare" in Frankrijk en reisde een tijd met hem rond. Hij verhuisde naar Spanje waar hij een paar jaar woonde en werkte tot hij deel ging uitmaken van de groep Flamencos en Route met welke hij door heel Europa trok. Zes jaar lang speelde hij bij de groep Cuadro Flamenco. Eric schrijft en speelt zijn eigen flamenco composities samen met zijn band Chanela. Hij speelde op internationale festivals in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, IJsland, de Nederlandse Antillen en Turkije. In 1992 kwam er een CD van hem uit: "Flamenco de Hoy". Hij componeerde de muziek voor een theaterproduktie geschreven door Abdelkader Benali, hij ging op tournee met de bekende Turkse kanun-speler Tahir Aydogdu en met de groep Five Great Guitars (waar ook Jan Akkerman deel van uitmaakte). Hij doceert flamencogitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
1963-10-03NetherlandsVlaardingenStan Stolk: contrabas, basgitaar, werd geboren 3 oktober 1963 in Vlaardingen. Mag dus met recht de junior van Flairck worden genoemd. Nam op 14-jarige leeftijd de gitaar ter hand en verwisselde deze op z'n 17e voor de contrabas. Stan speelde in diverse gelegenheidsformaties als jazz-bassist en poogt binnen afzienbare tijd zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium met succes te kunnen beëindigen
1966-01-15NetherlandsOnbekend NederlandFoppe Jacobi voltooide zijn conservatorium studie te Groningen bij Johan de With in 1991. Daarnaast studeerde hij bij Mini Dekkers. In 1990 won hij de prijs voor vernieuwende muziek en solistisch spel bij de Pythische spelen te Enschede.Vanaf 1993 tot 2000 was hij componist en musicus bij Theater Espace. Bij deze groep kwamen een 5-tal producties tot stand, waaronder 'De Verloren Stad' en 'Engelenhaar'. Voorstellingen vonden, naast onder andere 'het Oerol festival' en het 'Karavaan festival' in Nederland, plaats in Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Tsjechië en Zwitserland. In 2000 componeerde en speelde hij de muziek van 'Requiem pour une bequille' van 'Compagnie Andrayas' te Geneve. Afgelopen voorjaar ging de theaterproduktie 'Le chante d?etoilles' van 'Mimescope' in premiere. Naast acteren, componeerde en musiceerde hij met gitarist Derk van der Veen en zangeres Elisabeth Wieling. Naast deze uitgebreide theaterervaring heeft Foppe deelgenomen in diverse muziekensembles en orkesten waarbij vaak arrangementen of composities van zijn hand te horen waren.
1971-01-01GermanyTettnangJens Loh, geboren 1971 te Tettnang (Duitsland). Begon op zesjarige leeftijd met vioollessen. Pas op de leeftijd van zeventien nam hij de contrabas ter hand en al gauw speelde hij regelmatig en was succesvol in de locale scene. Aangetrokken door de bloeiende Nederlandse jazzscene, kwam hij in 1993 naar Den Haag om te studeren aan het koninklijk conservatorium bij Hein van de Gein, Frans van de Hoeven en Jacques Schols. Naast optredens met jazzgrootheden zoals Ack van Rooyen, Phillip Harper, Ben Herman en Jarmo Hoogendijk, is Jens Loh ook actief met projecten zoals het "European Jazz Project", Marius Preda, Anette von Eichel Band, het Bob Wijnen trio en vanaf 2001 met Flairck. Na diverse cd-opnames, een groot aantal tournees door Europa en zuid-oost Azie, zijn rol in de huisband van het radio 1 programma "NCRV Hier en Nu Nieuwspoort" en vele andere radio uitzendingen heeft Jens Loh inmiddels een vaste plaats gevonden in de Nederlandse jazzscene.
1971-12-25NetherlandsUlvenhoutJeroen Goossens werd op tienjarige leeftijd te Ulvenhout aan de blokfluit gezet ondanks zijn toen al aanwezige interesse voor de dwarsfluit. Een jaar later maakte hij dan toch deze overstap en hij werd lid van de plaatselijke harmonie "Constantia" volgens de Brabantse traditie. In 1991 ging hij naar het Brabants Conservatorium in Tilburg, waar hij les kreeg van Raymond Delnoye. Tijdens deze studie speelde hij in diverse ensembles waaronder het fluitkwartet "Volente" en specialiseerde hij zich in de hedendaagse muziek. Dit hoofdstuk "Conservatorium" werd in mei 1996 samen met Flairck succesvol afgesloten middels een "vreemd en bijna onbeoordeelbaar exa-men". Op 21-jarige leeftijd werd hij dirigent van een koor waarvoor hij ook de arrangementen schreef. In 1994 volgde hij een masterclass bij Wil Offermans waarna hij in diens Fluit-Workshop-Ensemble geplaatst werd. In de loop der jaren ontwikkelde Jeroen zich tot een ware fluitomaan: door zijn interesse in etnische muziek bespeelt hij fluiten en andere blaasinstrumenten afkomstig uit alle windstreken. In 1995 voegde hij zijn batterij fluiten toe aan het bataljon muziekinstrumenten van Flairck.
1972-01-20NetherlandsLichtenvoordeMariëlle Nieuwenhuis werd geboren op 20 januari 1972 te Lichtenvoorde. Toen ze tien was ontving ze haar eerste fluitlessen van Arie Ravesloot. In 1989 werd ze aangenomen aan het Koninklijk Conservatorium bij Rien de Reede (Concertgebouworkest) en Thies Roorda (Radio Symfonie Orkest). In 1996 behaalde ze het DM(docerend musicus)-diploma. Van 1996 t/m. 1999 studeerde ze aan het utrechts conservatorium bij Wilbert Hazelzet. Deze studie sloot ze af met het UM(uitvoerend musicus)-diploma. Van 2000 t/m 2002 studeerde ze post-graduate bij Marten Root aan het Sweelinck Conservatorium te A´dam om zich nog verder te verdiepen op authentieke fluiten. Sinds januari 2000 is ze fluitiste van ¨Flairck
1973-01-01NetherlandsOnbekend NederlandNatalia Rogalski groeide op te midden van een in Zuid-Nederland woonachtige Pools/Vlaamse familie. Haar muzikale achtergrond is enerzijds gevormd door piano- en danslessen die ze van jongs af aan volgde en anderzijds door haar passie voor de Poolse folklore. Van haar veertiende tot haar twintigste zong en danste zij bij het gezelschap "Krakus" uit Genk, België. In 1992 behaalde ze het diploma voor folkloristische choreografie in Lublin, Polen. In het seizoen '93/'94 was ze als zangeres werkzaam bij het gerenommeerde Pools Folkloristisch Staatsensemble "Slask" waar ze haar "witte stem" verder ontwikkelde. Ze studeerde enige tijd Slavische talen in Amsterdam en International Business Studies in Den Haag. Sinds september 1995 is ze werkzaam bij Flairck en vertolkte ze de rol van Lucia Jansz in de produktie "De Gouden Eeuw". In november 1996 maakte Flairck een tournee naar Polen die Natalia in samenwerking met Stichting Pools Podium organiseerde. In 1997 ging ze mee op tournee naar Chili en Amerika en begon ze met het bestuderen van boventonenzang en flamencodans. In diezelfde periode volgde ze acteerlessen bij Robert Ceelen. Zij nam deel aan de Flairck tournee "LIJF in concert" en is ook dit seizoen weer van de partij.
1973-01-01FinlandOnbekend FinlandMirella Pirskanen werd in 1973 geboren in Finland. In haar jonge jaren reisde ze met de dansmuziekgroep van haar ouders door Finland. Op vierjarige leeftijd kreeg zij haar eerste viool en toen ze zes jaar was begon ze met haar muzikale studie aan het Muziekinstituut in Vantaa. Ze gaf concerten met haar zusters en was te horen op de Finse en Zweedse radio met het Pirskanen Trio. Op haar vijftiende verhuisde ze naar Zweden waar ze haar opleiding voortzette in Gotenburg. In 1998 studeerde zij af als uitvoerend musicus aan het conservatorium in Malmö, waar ze tevens jazz-zang en improvisatietechniek bestudeerde. Zij was werkzaam bij het Orkester Norden, een elite-orkest voor jonge musici in Scandinavië. Zij was geregeld te gast bij verschillende radioprogramma's en creëerde ook een eigen serie muziekprogramma's. Tijdens een repetitie van een koorwerk van Bach kwam zij op het idee om twee stemmen tegelijk te gebruiken en dit idee ontwikkelde zich tot haar specialiteit; het tegelijkertijd zingen en viool spelen. Mirella trad op met de accordeoniste Minna Weurlander, de tangogroep San Telmo, de Argentijnse groep Los Cosos de Al Lao, de Zuid-Amerikaanse volksmuziekgroep Canto Sur en het Westers-Arabische Sunday Tea Ensemble. Met Flairck speelt zij voor het eerst in Nederland.
1973-06-07Bosnia and HerzegovinaBijeljinaNihad Hrustanbegovic is geboren op 7 juni 1973 in Bijeljina, een stad in noordoost regio van Bosnië-Herzegovina. Op zijn 9 jarige leeftijd kwam hij in aanraking met accordeon en begon met eerste lessen op muziekschool in Bijeljina in het accordeonklas van Meho Hanusic, landelijk bekende accordeon stemmer en docent. In 1987 kwam hij in de klas van accordeon docent Nijaz Aliustic en jaar later verbaasde hij iedereen, maar vooral zichzelf met behalen van de 2e prijs op het landelijke concours voor jonge musici van Bosnië en Herzegovina. In het zelfde jaar besloot hij als 14 jarige om beroeps musicus te worden en werd toegelaten in de Middelbare muziekschool in Tuzla bij het beste accordeon docent uit Bosnië ? Midhat Zulic. Van 1998 tot 1992 groeide hij in de omgeving met vele jonge talentvolle musici. Voor Nihad waren deze jaren meest belangrijke in zijn leven. Tijdens muziekopleiding in Tuzla behaalde Nihad in 1991 als accordeon solist 1e prijs op het accordeon concours van Bosnië en 2e prijs van ex ? Joegoslavië. In 1990 met behaalde hij ook met de Accordeon orkest uit Tuzla o.l.v. Midhat Zulic de 1e Speciale prijs (maximum punten) van Bosnië ?Herzegovina en 2e prijs van ex-Joegoslavië. Op 15 mei 1992 studeerde hij af op de middelbare muziek school in Tuzla en op zelfde dag als grootse paradox van zijn leven brak de oorlog ook in Tuzla die zich in die tijd verspreide door het hele land. Van mei 1992 tot december 1994 leefde Nihad in de oorlog. In december 1994 besloot hij zijn land te verlaten en kwam alleen als 21 jarige naar Nederland. In Nederland was voor Nihad de eerste jaar onder de moto ?Ik heb in de oorlog drie jaar verloren maar hier wil ik geen moment verliezen?. In 1995 vanuit asielzoekerscentrum in Schalkhaar werd hij toegelaten op het Conservatorium in Enschede, in november kreeg hij verblijfsvergunning, werd cliënt van Stichting UAF en tenslotte werd gezien in 1995 op TV TROS -2e vandaag samen met zijn ouders en zijn broer in reportage over familie die door oorlogsomstandigheden uit elkaar werd. Vanaf 1996 werd zijn leven eindelijk ?beetje gewoon? en hij richtte zicht op verdere ontwikkeling met zijn accordeon en studeerde op de Hogeschool v/d kunsten in Arnhem. Hij volgde accordeonles bij Gerie Daanen en Miny Dekkers en Master classes bij de beste accordeonsolisten en docenten ter wereld o.a. bij Friedrich Lips, James Crab, Mati Rantanen, Mie Miki, Margit Kern en Helka Kimalinen. Tijdens de studie heeft hij zich verdiept in de klassieke, moderne en wereldmuziek - balkan, tango en flamenco - en heeft met zijn accordeon opgetreden in Nederland, België, Kroatië, Duitsland, Finland, Polen, en Tsjechië. Nihad maakte ook deel vanuit diverse projecten,zoals met Flairck in Theatertour Circus Jeroen Bosch (2001-2002), in 1999 met Martin Simek in ?Simek ontmoet derde millennium?, en tenslotte in 1998 zette de kroon op zijn carriere met zijn solo optreden tijdens het 50 jarig jubileum van de UAF ? Stichting in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht in aanwezigheid van Koningin Beatrix en 1500 andere gasten. Hij behaalde diploma docerend musicus in het jaar 2000, en in 2002 diploma uitvoerend musicus aan de ?Messiaen academie?. Diploma van het Messiaen academie werd op zeer succesvolle manier behaalt tijdens eindexamenconcert op 4 juli 2002 maar het betekende ook de eerste echte vraagtekens in leven ? ik heb bereikt wat ik wilde, maar wat nu? en het duurde even voordat Nihad uiteindelijk ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. In 2003 heeft hij de wereldmuziekband Mediterranen Sundance opgericht die bestaat uit zeven muziek performers. Het muziekconcept van het ensemble bestaat uit verschillende muziekstijlen - balkan (o.a. sevdah en gipsy), flamenco, tango, en jazz - die met elkaar worden gebonden door improvisatie en westerse cross-over (mengen met elkaar) kompositie stijl in combinatie met de sfeer en geest van oosterse muziek. Dit project leverde hem op meer dan 25 concerten en Muziektheatertour ?Global discovery? in 2004 en 2005. Op 23 juni 2005 heeft hij als solist tijdens Van Heuvel Goedhart lezing die door Ruud Lubbers werd gehouden voor de eerste keer opgetreden in de Ridderzaal. Zondag 3 juli 2005 juli in Rabotheater te Hengelo betekende voor hem eendelijk eerste optreden met symfonie orkest en dat was Musica Silvestra Orkest uit Enschede o.l.v. Gerard Neurink met wie hij de voltooide uitvoering van Concerto para bandoneon van Astor Piazzolla. Op 11 juli tijdens Srebrenica Herdenking op de Plein in Den Haag was Nihad te horen met zijn eigen kompositie ?Sevdah-Rapsody? die hij speciaal voor deze gelegenheid geschreven heeft.
1974-01-01NetherlandsOnbekend NederlandMarjon van Iwaarden geboren en getogen in Zeeland. Volgde van 1993 t/m 1997 en in 1999 klassiek zangles bij Titia Dijkstra, Goes en van 2000 t/m 2001 bij Setske Mostaard, Amsterdam. Momenteel heeft ze zangles van Rob van der Meule, Oostsouburg en concentreert zich met name op de lichte muziek. Haar stem heeft een groot bereik en de kracht ligt met name in het middenregister. Ze is gespecialiseerd in ?scat?, een zang improvisatie techniek. Zong sinds 1990 bij een groot aantal gezelschappen waar onder Try Out (1990), Ligea (1993), The New Orpheans (sinds 1996), Rent a VIP (1999), 2 Unlimited (1997-1999), Grandpa Nick Session Band (sinds 1997), Royal Dutch Disco Philharmonic (sinds 1999), Squeezem (2001). Ze is regelmatig gast vocaliste, zowel live als in de studio. Ze deed met name met de groep 2 Unlimited veel ervaring op, live, studio, radio en televisie en reisde met dit gezelschap 2 jaar lang de wereld rond.
1975-01-01NetherlandsOnbekend NederlandDoor te luisteren naar de jazzplaten van zijn vader ontdekte Timothy Brandsen (1975) de contrabas. Zijn eerste leraar was Simon Planting, bassist van zangeres Mathilde Santing's groep. Vervolgens volgde hij theorie- en ensemble lessen bij o.a. S. von Wylick en belandde uiteindelijk op de jazz-afdeling van het Rotterdams Conservatorium. Hij raakte hier echter zo in de ban van de klassieke muziek dat hij besloot over te stappen naar de klassieke afdeling waar hij lessen volgt bij Hans Krul, solo-bassist van het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Hij maakt deel uit van gelegenheidsensembles in diverse genres van Beethoven tot Blues. Ook speelt hij mee met "The Young Philharmonic", opgericht door het Rotterdams Conservatorium in samenwerking met het Rotterdams Filharmonisch en bestaande uit beroepsmusici en gevorderde studenten.
1977-01-01RomaniaBoekarestDe in Nederland wonende Roemeen Marius Preda (Boekarest 1977) maakte al op zeer jonge leeftijd kennis met de cimbalon. Op zijn vierde kreeg hij er een van zijn oma cadeau en al zeer jong kreeg hij les op het grote instrument. Op zijn veertiende leidde dat tot toelating tot de Roemeense Hogeschool George Enescu. Maar ondertussen trad hij in heel Roemenie op met verschillende orkesten en werkte hij samen met zigeuners. In 1993, op zijn zestiende dus, werd hij naar Nederland gehaald door de beroemde panfluitist Nicolai Pirvu om in diens ensemble te komen spelen. Hier werkte hij onder meer samen met het Nederlands Filharmonisch Orkest en als solist met het Combattimento Consort Amsterdam. Sinds zijn studie vibrafoon aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag brengt hij jazzinvloeden aan in zijn cimbalonspel.